کپسول هلیوم

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

کپسول هلیوم

گاز هلیوم درون محفظه‌هایی به نام سیلندر هلیوم و یا کپسول هلیوم قرار می‌گیرد. درون سیلندر هلیوم گاز با فشار ذخیره می‌شود و اگر هنگام استفاده از آن نکات ایمنی رعایت نگردد ممکن است خطر آفرین باشد. سیلندر هلیوم همراه با لوازم جانبی و یا تجهیزاتی همراه است مانند مانومتر و شیر هلیوم. کپسول هلیوم در حجم های گوناگون در شرکت سپهرگازکاویان به فروش می‌رسد.

حین استفاده از سیلندر هلیوم به نکاتی توجه کنید برای مثال یکی از مهمترین مواردی که در هنگام مصرف از گاز درون سیلندر هلیوم باید توجه نمود آگاهی داشتن از سال تولید سیلندر و اینکه دارای گواهینامه و سرتیفیکیت معتبر است یا خیر. توجه داشته باشید که سیلندر و کپسول هلیوم حتما توسط یک شرکت معتبر تولید شده باشد. 

به شیری که روی سیلندر هلیوم تعبیه شده است توجه نمائید. شیر سیلندر باید استاندارد باشد تا افرادی که با آن سروکار دارند دچار خطر نشوند. هنگام استفاده از سیلندر هلیوم دقت کنید تا رزوه‌ها با دقت و محکم بسته شده باشند و سیلندر یا کپسول دچار نشتی و خروج گاز نشود.

سیلندر هلیوم دارای تجهیزاتی است مانند مانومتر است. مانومتر هلیوم نیز مانند شیر سیلندر هلیوم باید دارای استاندارد های لازم باشد. 

در محل استفاده از کپسول هلیوم دقت داشته باشید محیط حتما دارای تهویه مناسب باشد تا گاز در محل تجمع نیابد. گاز هلیوم باعث کم شدن مقدار اکسیژن محل شده و ممکن است ایجاد خفگی کند. هنگام استفاده از گاز هلیوم بهتر است از دستکش و عینک استفاده شود.(بهتر است برای استفاده از هر نوع گاز اصول ایمنی رعایت گردد.)

سیلندر گاز در واقع همان محفظه مخصوص نگهداری از گازها است که از آن به عنوان کپسول گاز نیز یاد می شود. این کپسول ها با توجه به متریال به کار رفته، حجم و ابعاد، کاربرد، طراحی، نوع ساخت و … به انواع مختلفی تقسیم می شوند که هر کدام برای نگهداری از گازهای خاصی مناسب می باشد.

انواع سیلندر گاز هلیوم

سیلندرهای گاز عموما به دو دسته کلی تقسیم بندی می شوند:

1- سیلندرهای بدون درز Seamless cylinder
2- سیلندرهای جوشی Welding cylinder

سیلندرهای بدون درز:

این سیلندرها از یک قطعه ورق یک تکه تهیه شده و هیج گونه جوش و برشی در بدنه آن ها مشاهده نمی شود.به دلیل یکپارچه بودن سیلندرهای گاز بسته به گنجایش آبی، قابلیت تحمل فشار کاری تا ۲۰۰ بار و فشار تست تا ۳۰۰ بار را دارا می باشند.از این سیلندرها معمولا برای ترکیباتی که درحالت طبیعی گاز می باشند و فشار بالایی دارند استفاده می شود.

سیلندرهای جوشی:

سیلندرهای جوشی یا درز دار سیلندرهایی هستند که از دو یا چند قطعه فلزی تشکیل شده اند. با توجه به این که در بدنه این کپسول های گاز از جوش و برش استفاده شده است، قابلیت تحمل فشار بالا را نداشته و اغلب جهت نگهداری محصولات در فاز مایع و با فشار بخار پایین مورد استفاده قرار می گیرند. اغلب گازهای مایع شونده که فشار بالایی ندارند در سیلندرهای جوشی نگهداری می شوند. به عنوان مثال هیدروکربن های سنگین نظیر استیلن، پروپان، اتیلن، فریون ها (گازهای سرمایشی) و … در این نوع سیلندرها نگهداری می شوند.

جنس سیلندر

1-کربن استیل

2-فولادی

3-آلومینیومی

سیلندرهای فولادی برای گازهایی که فاقد خورندگی می باشند، مورد استفاده قرار می گیرند.

کاربرد سیلندر آلومینیومی عموما برای مخلوط های گازی می باشد که دارای عنصری خورنده و یا عناصری در حجم بسیار پایین (ppm) هستند.

سیلندر گاز هلیوم از نوع کربن استیل می باشد.

نگهداری سیلندر هلیوم

در نگهداری و انبارش سیلندر هلیوم به نکاتی توجه فرمائید:

از خطرات احتمالی گاز هلیوم مانند نشت گاز اطلاعات داشته باشید. توجه کنید محل انبار سیلندر هلیوم به گونه‌ای باشد که هنگام تحویل به مشتری دسترسی آسان و ایمن داشته باشد. اطمینان حاصل نمائید که سطوح انبار فاقد برآمدگی و صاف باشند و محیط انبار حتما خشک بوده و دارای محل‌هایی برا خروج آب باشند.

سیلندر‌ هلیوم باید به حالت صاف و عمودی بسته شود. در ضمن باید در مکانی به دور از احتمال آتش‌سوزی، سقوط و گرما و احتراق قرار گیرد. در محل‌های انبار کپسول هلیوم حتما از تابلوهای مربوطه جهت اطلاع کارکنان استفاده نمائید.

در نزدیکی محل انبارش سیلندر‌ها از گاز درون سیلندر استفاده نکنید زیرا در اینصورت امکان انفجار وجود دارد.

حتما علامت‌های هشدار را در محل نگهداری سیلندر‌ها نصب نمایید برای مثال حتما تابلوی خطر" انجام کار گرم ممنوع" را حتما در نزدیکی سیلندرها نصب کنید.

در محل نگهداری سیلندرها می‌بایست علامت هشدار " انجام کار گرم ممنوع " نصب گردد. سیلندر هلیوم را از آسیب و زنگ‌زدگی محافظت کنید. سیلندر‌ها را از تابش آفتاب و منبع حرارتی دور کنید و در جایی با دمای متعادل قرار دهید.

انواع کپسول گاز هلیوم

حجم کپسول‌های هلیومی

از آنجایی که حمل و نقل گاز هلیوم در کپسول‌های کوچک مقرون به صرفه نمی‌باشد به همین دلیل هلیوم وارداتی در کپسول‌هایی به حجم 50 لیتر وارد کشور می‌شوند. لازم به ذکر است که برخی از مشتریان به کپسول‌های 50لیتری هلیوم نیازی ندارند و متقاضی گاز هلیوم در حجم‌های کمتر می‌باشند و یا این که حمل و نقل گاز هلیوم در سیلندر 50 لیتری برای آن‌ها دشوار می‌باشد. البته ناگفته نماند که در سپهرگازکاویان با توجه به نیاز مشتری شارژ گاز هلیوم در سیلندرها با حجم‌های کمتر هم صورت می‌گیرد. مشریان عزیز با توجه به میزان مصرف و یا امکان جابجایی آن می‌بایست کپسول هلیوم خود را سفارش بدهند. در هر صورت بدیهی است کپسول 50 لیتری هلیوم در مقایسه با کپسول 20 لیتری و کپسول 10 لیتری مقدار گاز بیشتری را در خود جای می‌دهد، بنابراین مقرون بصرفه‌تر می‌باشد. در نتیجه اگر برای جابجایی یا محل نگهداری کپسول 50لیتری گاز هلیوم مشکل خاصی ندارید پیشنهاد می‌شود که از کپسول 50 لیتری استفاده نمایید، استفاده از کپسول 50 لیتری هلیوم از نظر اقتصادی و موجودی گاز هلیوم ، برای مصرف کنندگان صرفه بهتری خواهد داشت.

در ادامه این مقاله به مشخصات انواع سیلندر هلیوم پرداخته می‌شود.

کپسول 50 لیتری هلیوم

کپسول هلیوم از جنس کربن استیل می‌باشد. طول کپسول هلیوم 50 لیتری 152 سانتیمتر، وزن کپسول 50 لیتری هلیوم حدود 60-50 کیلوگرم (البته گفتنی است که وزن سیلندر با توجه به شرکت تولید کننده متفاوت می‌باشد)، قطر کپسول23سانتی متر می‌باشد. فشار تست کپسول 50 لیتری هلیوم 300 بار و فشار کاری کپسول 50 لیتری 200 بار می‌باشد. با توجه به این مشخصات فشار گاز هلیوم که در کپسول 50 لیتری به مشتریان عرضه می‌شود 200 بار می‌باشد. معمولا شیر خروجی کپسول هلیوم 50 لیتری دو نوع می‌باشد، شیر استاندارد BS3(توپیچ)، شیر استاندارد DIN6 (روپیج)و در نهایت آلیاژ سیلندر هلیوم 50لیتری آهن،کربن، منگنز، مس و سیلیسیوم می‌باشد.